Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.


Az Európai Unióban és tagállamaiban egyre növekvő hangsúly tevődik a digitális átalakulásra, melynek gazdasági és társadalmi hatásai egyaránt jelentősek. Az IPOSZ, mint az SMEunited magyar tagja, kiemelt szerepet vállal ebben az átmenetben, különösen a hazai mikro- és kisvállalkozások segítésében, aktívan támogatva és figyelve a Digitális Keretmegállapodásban írtak magyarországi megvalósulását a DIGI-SOC projekt keretében. Az IPOSZ elkötelezett abban, hogy felkészítse a mikro- és kisvállalkozások jelen és jövő generációját a digitális kihívásokra, hangsúlyozva, hogy a digitalizációban mindig az emberi irányításnak kell maradnia a főszerepben.
Európai szociális partnerek Digitalizációs Keretmegállapodását 2020. júniusában írták alá az európai szociális partnerek (magyar tagszervezeteik): BusinessEurope (MGYOSZ), SMEunited (IPOSZ), ETUC (LIGA, MOSZ, MASZSZ, SZEF, ÉSZT).
A keretmegállapodás célja, hogy:
• felhívja a munkáltatók, munkavállalók és képviselőik figyelmét a munka világában a digitális átalakulásból adódóan felmerülő lehetőségekre és nehézségekre és elősegítse azok jobb megértését;
• olyan cselekvésorientált keretet nyújtson, amely ösztönzi, vezeti és támogatja a munkáltatókat, munkavállalókat és képviselőiket ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázását és a nehézségek leküzdését célzó intézkedések és lépések kidolgozásában, figyelembe véve a meglévő kezdeményezéseket, gyakorlatokat és kollektív szerződéseket;
• ösztönözze a munkaadók, munkavállalók és képviselőik közötti partneri szemléletet;
• támogassa az emberközpontú megközelítés kidolgozását a digitális technológiáknak a munka világába történő integrálására, a munkavállalók segítésére/támogatására és a termelékenység növelésére.
Németh László, az IPOSZ elnöke nyitotta meg a rendezvényt, melyen hangsúlyozta az emberi irányítás fontosságát a digitális átalakulásban. Azáltal, hogy kiemelte az emberi tényezőt, rávilágított arra, hogy a technológia fejlődése mellett az emberek döntéseinek és irányításának kulcsszerepe nem csökkenhet. Juhos János, az IPOSZ alelnöke pedig bemutatta a DIGI-SOC

projekt eddigi eredményeit, az elmúlt közel egy évben lezajlott workshop sorozatot, mely a Digitális Keretmegállapodás széleskörű magyarországi megvalósulását támogatja.
Az üzletfejlesztés gyakorlati területeiről szóló szekcióban szakértők mutatták be a sikeres üzleti növekedés alapjait és konkrét gyakorlati tippeket adtak az üzleti stratégiák kidolgozásához és végrehajtásához. Dékány Donát, az EIT Digital Hungary fejlesztési vezetője vezette a témát.
A kibervédelem fontosságáról és alapjairól szóló részben Molnár Attila, az IVSZ elnökségi tagja adott tájékoztatást, hangsúlyozva a kiberfenyegetések elleni hatékony védekezés fontosságát.
Az online marketing szerepéről a kisvállalkozásoknál Vincze Norbert, az IVSZ online marketing szakértője beszélt, kiemelve az online jelenlét és marketing fontosságát a vállalkozások sikerében.
A rendezvényen kerekasztal beszélgetés is zajlott, melyen részt vett Tordai Balázs, az IVSZ ágazati digitalizációs vezetője és az előadók is, hogy megbeszéljék azokat a kérdéseket, amelyek a hallgatóságot érdeklik.
Az IPOSZ konferenciája lehetőséget adott az ipartestületi vezetőknek és képviselőknek a közös gondolkodásra és a következő lépések megbeszélésére. Németh László IPOSZ elnök emlékeztetett az elmúlt évek eredményeire és felhívta a figyelmet az IPOSZ jövőbeli terveire az ipartestületek fejlesztése érdekében. A konferencia világosan rámutatott arra, hogy a digitális átmenet sikeres lebonyolítása csakis a szociális partnerek bevonásával, tapasztalataik hasznosításával valósulhat meg és digitális átállásról csakis akkor lehet érdemben beszélni, ha hazai gazdaság bázisát jelentő mikro- és kisvállalkozások vezetői és alkalmazottai is felvérteződnek az megfelelő készségekkel, amelyekkel a munka világának digitális átalakulását felkészülten várhatják, a változásban rejlő lehetőségeket kiaknázhatják. A jövőbeli fejlődés érdekében folytatni kell ezt a konstruktív párbeszédet és együttműködést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma